Skip to main content

Rijk lunchen bij Césant in historisch Schiedam

Ingeklemd tussen de Lange en de Korte Haven staat de Korenbeurs. In het monumentale pand bevindt zich de bibliotheek én cateraar Césant, die boekenwurmen en andere gasten van hapjes en drankjes voorziet.

Marcel Wijnstekers 24-08-18, 09:38 Laatste update: 09:39

Op het zonnige terras van Césant in de Korenbeurs hebben twee dames zichtbaar moeite met het verorberen van hun broodje tonijnsalade; de sandwich Oude Sluis. De serveerster ziet het gebeuren en oppert een ‘doggybag’, want: ,,Zonde om weg te gooien.”

Nadat ze de dames heeft voorzien van een papieren zakje voor de restjes met het Korenbeurs-logo erop, zegt ze lachend: ,,Na een bezoekje aan ons, hoef je in ieder geval niet naar de McDonald’s.”

Wat heet! De tafeltjes op het terras staan vol met lunchgerechten voor de stevige eter: luxe tosti’s, diverse salades en de soep van de chef. Met name de sandwiches, vernoemd naar diverse grachten in dit prachtige stadje, zoals de Lange – en Korte Haven en natuurlijk de Schie, zijn dik gesneden en rijk gevuld.

Zeker voor een lunchzaak is de menukaart enorm uitgebreid. Misschien wel té. Ontbijten, snoepen, brunchen, lunchen, snacken en doorzakken; het kan allemaal bij Césant in de Korenbeurs, aan die tijdloze Lange Haven. De bibliotheek, waarin deze cateraar het horecagedeelte pacht, bevindt zich op een prachtige plek met authentieke panden, eeuwenoude grachten en een klassieke ophaalbrug in het zicht.

Hotels

De sympathieke serveerster, bijgestaan door enkele vakantiekrachten, is content met haar werkplek, maar heeft al meer mooie plekken in de wereld gezien. Terwijl ze enkele lege borden van de tafels grist en hier een daar een bestelling noteert, vertelt ze ons enthousiast haar levensverhaal: ,,Mijn vader runde in mijn jeugd hotels in landen als Egypte, India, Engeland – en zijn gezin reisde mee.”

De horecawereld is haar met de paplepel ingegoten, zoveel is duidelijk. Drie jaar werkt ze al voor Césant, maar een aantal jaar geleden bestierde ze nog haar eigen cocktailbar (Blu Bar) aan de Rotterdamse Meent, totdat de kredietcrisis daar een einde aan maakte. Ze vierde zelfs haar trouwfeest in de Korenbeurs toen het pand louter werd gebruikt voor feesten en partijen. Inmiddels brengt ze koffie, broodjes en sapjes rond in die prachtig gerenoveerde bibliotheek c.q. lunchroom met het hoge glazen dak.

Schiedam bruist steeds meer. Veel jonge mensen, die in Rotterdam geen betaalbaar huis kunnen vinden, vestigen zich in de jeneverstad. Dat komt de plaatselijke horeca ten goede en daar heeft Césant in de Korenbeurs ook profijt van. Al bestaat het publiek nog voor een groot gedeelte uit boekenwurmen, die na een rondje in de bieb een cappuccino en een saucijs of iets zoetigs nuttigen en het daarbij laten.

Kans

Bovendien is Césant in de Korenbeurs al om 17.00 uur gesloten. Dat heeft vast te maken met de sluitingstijd van de bibliotheek, maar het is een gemiste kans dat het laatste rondje niet veel later op de avond wordt geserveerd. Op deze prachtige plek kun je tijdens een zwoele zomeravond geweldig borrelen. Waarom staan al die fancy cocktails, mooie wijnen en diverse gins van de nabijgelegen stokers van Loopuyt dan op de kaart?

Bekijk hier het hele artikel!

Bekijk hier de uitslag!